perjantai 7. marraskuuta 2014

Sauvoilla vai ilman?


Olen päässyt jo yli 10 vuotta sitten nolostuksesta ulkoiluttaa kävelysauvoja, taidanpa vähän osata tekniikkaakin. Ainakaan en sohi sauvoilla miten sattuu, eivätkä ne ole liian pitkät minulle. Nyt en ole käyttänyt sauvoja, sillä työmatkareitilläni on sekä hiekkaosuutta, että asvalttia. En tykkää koputella piikeillä asvaltilla, enkä vaihdella edestakaisin tossujen ja piikkien välillä. Viime yönä lumi tuli maahan täällä Keski-Suomessa, joten piikit kävisivät koko matkaan. Liukkailla keleillä sauvoista on sekin hyöty, että ne hieman auttavat pystyssä pysymistä. Ajattelinkin ottaa seuraavalle työmatkalle sauvat käyttöön, mikäli lumi kestää maassa. 

YLEn Löytöretki-sarjassa suomalaisryhmällä oli mukanaan kokoontaitettavat sauvat ja muutama heistä näytti käyttävän sauvoja hyvin uskollisesti, toiset taas satunnaisemmin. Voin kyllä kuvitella, että sauvojen kilke voi niihin tottumattomia ärsyttää, jos sattuu kulkemaan samaa tahtia kilkuttelijoiden kanssa. Koska caminoon liittyy myös runsaasti alamäkeen kulkemista, alan kallistua sauvojen kannalle. Minulla on tavalliset teleskooppisauvat kotona käytössä, mutta ehkä caminolle hankin sitten kokoontaittuvan mallin. Mukaan tulisi myös varatossuja. 

Jos CampaCaminoon eksyy joku jo caminon kulkenut, kuulisin mielelläni mielipiteitä ja kokemuksia sauvojen käytöstä pitkällä matkalla. Unohtaakohan ne joka toiselle tauolle? 

11 kommenttia:

  1. Enhän minä ole caminoa kulkenut, mutta mielipiteitä täältä kyllä tulee. Satoja tai tuhansia kilometerejä sauvojen kanssa kävelleenä ja juosseena 80- ja 90-luvuilla, jolloin kyseinen puuha oli valtaväestön mielestäni naurettavaa kesällähiihtämistä, väitän tietäväni niiden kanssa kulkemisesta jotain.
    Kotimaassa kävelystä: Jyväsjärven kiertäminen sauvojen kanssa on urpoa puuhaa, paitsi jos sauvat kaipaavat raikasta ulkoilmaa nekin. Maastossa hyvällä tekniikalla kävelystä on hyötyä ulkoiluttajallekin.
    Vuoristoisemmassa maisemassa sauvoista on huisi apu varsinkin jyrkissä alamäissä, polvet ja nilkat kiittävät. Ylämäissä ja tasaisellakin sauvoja voi toki käyttää niin saa käsiin ja hartioihin liikettä.

    Kyllä minä varmaan pitkälle reissulle ottaisin teleskooppisauvat (ja jonkin vimpaimen, jolla voi kiristää teleskoopin ruuvia) mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota juuri ajattelin, että ylävartaloon saisi liikettä, kun kuitenkin on tarkoitus kantaa reppua. Minulla tahtoo hartiat nousta, jos en kiinnitä asiaan huomiota. Sauvojen kanssa muistan paremmin pitää hartiat alhaalla.

      Poista
  2. Täälläpäin näkee sauvoja niin harvoin että ihan katsoo taakseen jos sellaisia näkee. Mutta niistä on varmaankin paljon apua patikoidessa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmaan. Vuoristoisissa maisemissa näkee tietysti vaellussauvoja, yhtä jolla avitetaan menoa, mutta tämä nordic walk-homma on tietty meikäläinen pohjoismainen "hömpötys". Kiitos muuten, kun aloit tämän blogin ensimmäiseksi lukijaksi <3

      Poista
    2. Hömpötys on kyllä kauhukseni levinnyt ainakin Pariisiin ja Sveitsiin!! Varsinkin jälkimmäisessä lähes kaikilla on kyllä todella hyvä tekniikka koska luulen, että kaikki harrastajat käyvät kurssin.

      Poista
    3. Sveitsiläiset varmaan käyvät kurssin ihan kaikkeen :D

      Poista
    4. Toki, toki :). Kaiken pitää olla järjestyksessä, ojennuksessa ja siistiä, ainakin saksankielisissä osissa maata!

      Poista
  3. Ilman sauvoja en olisi selvinnytkään vaelluksesta. Ilman muuta teleskooppisauvat mukaan - mahtuvat reppuun, kun osaa pakata paremmin kuin minä palatessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on varmaan minunkin tehtävä:)

      Poista
    2. Tein sen virheen, etten hankkinut sauvoja heti caminon ensimmäisenä päivänä! St. Jean - Roncesvalles väli (pyreneiden ylitys) oli loppua kohden tuskaisaa ilman sauvoja ja jouduinkin etsimään metsästä sopivan kepin edes jonkinlaiseksi tueksi. Sitten ostin kävelysauvat heti seuraavasta paikasta jossa niitä myytiin, maksoivat noin 30e. Mäkisessä maastossa ne olivat korvaamattomat, tasamaalla ripustin ne välillä rinkan kyytiin. Tasaisellakin maalla sauvat pääsivät käyttöön: varsinkin silloin kun väsytti ja jalat olivat kipeät, sauvat vauhdittivat matkaa kummasti. :)

      Poista
    3. Selja, kiitos kommentistasi, toit esille hyvän pointin. Sauvat ovat kyllä tarpeen sekä ylä- että alamäessä! :)

      Poista